<html>
    <head>
      <base href="https://bugzilla.libav.org/" />
    </head>
    <body><table border="1" cellspacing="0" cellpadding="8">
        <tr>
          <th>Bug ID</th>
          <td><a class="bz_bug_link 
          bz_status_NEW "
   title="NEW - configure fails to recognize static libmp3lame"
   href="https://bugzilla.libav.org/show_bug.cgi?id=1090">1090</a>
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Summary</th>
          <td>configure fails to recognize static libmp3lame
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Product</th>
          <td>Libav
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Version</th>
          <td>git HEAD
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Hardware</th>
          <td>X86
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>OS</th>
          <td>Linux
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Status</th>
          <td>NEW
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Severity</th>
          <td>normal
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Priority</th>
          <td>---
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Component</th>
          <td>general
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Assignee</th>
          <td>bugzilla@libav.org
          </td>
        </tr>

        <tr>
          <th>Reporter</th>
          <td>basic.master@gmx.de
          </td>
        </tr></table>
      <p>
        <div>
        <pre>Created <span class=""><a href="attachment.cgi?id=690" name="attach_690" title="Fix">attachment 690</a> <a href="attachment.cgi?id=690&action=edit" title="Fix">[details]</a></span>
Fix

Distribution: Ubuntu MATE 16.04 AMD64

When I try to build libav in combination with a static libmp3lame, configure
fails with the following result:

  ERROR: libmp3lame >= 3.98.3 not found

Used command line:
  ./configure --enable-libmp3lame

Lame (version 3.99.5) was compiled with:
  ./configure --disable-shared

The reason is that the presence check in "configure" (line 4770; just search
for ">= 3.98.3") is done by compiling a minimal C program that invokes the
library.

However linking the static version of libmp3lame in addition to "-lmp3lame"
(see end of the mentioned line of "configure") also requires "-lm"
(/avbuild/config.log shows math.h related error messages).

To solve this, "-lm" can just be appended to the end of the mentioned
"configure" line; afterwards, configure succeeds. Please find the simple patch
attached.

(the bug occured in the first place when I tried to build libav as part of the
VLC contribs, but I also reproduced it with the most recend git version of
stand-alone libav)</pre>
        </div>
      </p>
      <hr>
      <span>You are receiving this mail because:</span>
      
      <ul>
          <li>You are watching all bug changes.</li>
      </ul>
    </body>
</html>